Preskoči na sadržaj

Osobe oštećenog vida nedovoljno uključene u muzičkoj industriji Crne Gore

Objavljeno u Aktuelnosti

Predstavnica Saveza slijepih Anđela Dragović učestvovala je na okruglom stolu “Osobe sa invaliditetom u muzičkoj industriji” koji je u utorak 27.12.2022. održala nevladina organizacija Art 365 kroz projekat „Music for all“ uz finansijsku podršku “Prava autora muzike – PAM”. Pored predstavnice Saveza slijepih okruglom stolu su prisustvovali Dejan Božović ispred Prava autora muzike, Tanja Šeter ispred Udruženja estradnih umjetnika, etnomuzikolog Nikola Zekić, urednica muzičkog programa radija Crne Gore Stana Šalgo, kompozitor Predrag Nedeljković, Mihailo Radonjić vlasnik studija M sound i Anđelija Savić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore. Na pomenutom okruglom stolu, predstavljeni su primjeri dobre prakse kao i moguća rješenja za unaprjeđenje položaja osoba sa invaliditetom u ovoj oblasti.

Anđela Dragović iz Saveza slijepih predstavila je orkestar koji je oformljen krajem 70-tih godina prošlog vijeka, a reaktiviran 2014. godine. Navela je da je orkestar održao niz nastupa kako prilikom obilježavanja značajnih datuma za OSI tako i prezentujući svoje potencijale široj društvenoj zajednici. Kazala je i da je realizovan niz humanitarnih koncerata, nastupa u ustanovama socijalne i dječije zaštite kao i međunarodnih koncerata u Beogradu i Skoplju. Upoznala je prisutne i da je orkestar snimio pjesmu pod nazivom “Svjetlost duše” po tekstu člana Saveza slijepih Aleksandra Tošića, kojiu je komponovao Stjepan Malenović Štef, u vokalnom izvođenju Veselina Vukovića. Istakla je i da pomenuta pjesma za koju je snimljen spot predstavlja svojevrsnu himnu Saveza slijepih Crne Gore. Ukazala je i na podršku Ministarstva kulture koje je kroz pozitivno ocjenjivanje više projektnih ideja Saveza podržalo rad samog orkestra.

Nikola Zekić, magistar etnomuzikologije objasnio je sa kojim se preprekama suočavao prilikom obrazovanja istakavši kao ključnu nepristupačnost literature. Istakao je pozitivnim saradnju sa profesorima koji su u elektornskom formatu sa njim dijelili predviđene materijale. Kazao je i da je u odnosu na temu okruglog stola jednako bitna vidljivost osoba sa invaliditetom koliko i podrška institucija.

Anđelija Savić iz Udruženja mladih sa hendikepom kazala je da se UMHCG kontinuirano bavi kulturom kroz različite projektne ideje, te istakla da trenutno sprovode projekat čija je ključna aktivnost razmjena umjetnika na teritoriji Crne Gore, Bosne i Srbije u cilju stvaranja novih umjetničkih djela.

Dejan Božović iz PAM-a pohvalio je postojanje Saveza, te predložio učlanjivanje orkestra u udruženja Prava autora muzike, snimanje novih autorskih kompozicija i samim tim mogućnost za prijavljivanje sa projektnim idejama na konkurs PAM-a koji se raspisuje u novembru.

Tanja Šeter iz Udruženja estradnih umjetnika navela je da je nastupala sa orkestrom, te da će uvijek podržati rad istog kako lično tako i kroz rad udruženja.

Kompozitor Predrag Nedeljković kazao je da duže vrijeme sarađuje sa orkestrom Saveza slijepih te da je upravo autorska pjesma snimljena u njegovom studiju, istakao njihov profesionalizam i posvećenost radu i izrazio otvorenost za dalju saradnju i dalja snimanja u pomenutom studiju.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

3 + 13 =