Preskoči na sadržaj

KRŠENJE PRAVA OSOBA OŠTEĆENOG VIDA SVAKODNEVNO PRISUTNO U ODNOSU NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU I INFORMACIJE

Objavljeno u Aktuelnosti

U srijedu 2.marta 2022, održana je info sesija za osobe potpuno i djelimično oštećenog vida posvećena pravu na pristupačnu zdravstvenu zaštitu i pravu na pristupačne informacije koju je organizovao Savez slijepih Crne Gore.
U okviru info sesije osobe oštećenog vida su imale mogućnost da se informišu o aktivnostima koje je Savez slijepih imao u ovim oblastima u prethodnom periodu, pravnim mehanizmima i alatima koje mogu koristiti u borbi za svoja prava, koja im se najčešće krše, uz primjere iz Evrope, regiona, ali i svakodnevnice.
Kako navode učesnici info sesije, prava im se krše svakodnevno. Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, navode da je pristup medicinskog osoblja diskriminatoran kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, dok je pristup najbolji kada se obrate privatnim pružaocima usluga zdravstvene
zaštite. Takođe, osobe oštećenog vida navode da nikada nijesu dobili nijedan dokument od medicinskog osoblja, nalaz, uput, terapiju u pristupačnom format.
U oblasti informacija ne nailaze na pristupačne informacije, kako u objektima javne namjene, tako ni u bankama, prodavnicama, na web sajtovima i sl. Akcentuju nedostatak znanja u oblasti medijskog
izvještavanja i kontinuiranog ponavljanja rečenice: “Kao što vidite na dnu ekrana”.

Učesnici su istakli i da nijesu nikada reagovali na kršenje prava, ni podnošenjem prigovora, pisanjem žalbi i sl. Takođe, to često nisu radili kako se ne bi zamjerili poznaniku, ili prijatelju svog poznanika.
Podsjećamo da u okviru Saveza slijepih već duži vremenski period radi pravno savjetovalište, te da sve osobe oštećenog vida mogu da se jave, prijave kršenje prava, a uz podršku Saveza slijepih iskoriste i poravne mehanizme i alate.
Info sesije su dio aktivnosti PARVIS i sufinansirane su od strane Evropskog saveza slijepih.
Evropski savez slijepih sprovodi dvogodišnji projekat PARVIS, koji ima za cilj podizanje svijesti o pravima osoba potpuno i djelimično oštećenog vida.
Uz podršku Evropske komisije, PARVIS je zajednički projekat Evropskog saveza slijepih s organizacijama članicama iz 9 zemalja PARVIS-a: Slovačka, Njemačka, Crna Gora, Francuska, Litvanija, Portugal i Španija, Holandija i Švedska.

Svi detalji dostupni na sajtu Saveza slijepih Crne Gore, http://ss-cg.org/ ,
kao i na sajtu Evropskog saveza slijepih, https://www.euroblind.org/

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

ten + seven =