Preskoči na sadržaj

Održana manifestacija “Čitanka za sve” u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović”

Objavljeno u Aktuelnosti

U okviru projekta „Pristupačna literatura je ključ kvalitetnog obrazovanja“, koji Savez slijepih Crne Gore sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, 05.10.2021. održana je manifestacija pod nazivom „Čitanka za sve“ koja je ujedno i završna aktivnost pomenutog projekta.
Koordinatorka projekta Anđela Dragović upoznala je prisutne sa razlozima za pokretanjem projektne ideje i ključnim aktivnostima projekta, naročito akcentujući pripremu čitanki za I i II razred srednje škole koje su snimljene u audio formatu i odštampane na Brajevom pismu. Govorila je o značaju pristupačne literature za postizanje jednakosti i kontinuiteta u radu na unaprjeđenju oblasti inkluzivnog obrazovanja.
Takođe, osvrnula se i na tematske emisije koje su pripremljene u okviru ovog projekta, kojima su obuhvaćeni predstavnici državnih institucija, civilnog sektora, učenici i studenti sa i bez invaliditeta kao i profesori i nastavnici osnovnih i srednjih škola i predstavnici akademskog sektora iz oblasti visokog obrazovanja.
Učenici srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” su uz mentorsku podršku profesorica maternjeg jezika Ankice Đurišić i Olivere Rogonjić pripremali odabrane tekstove. Tokom manifestacije, profesorice su izrazile zadovoljstvo realizovanim aktivnostima i zahvalile Savezu slijepih na uspješnoj saradnji, a govorile su i o značaju realizacije ovog ali i sličnih projekata.
Svoja iskustva vezana za proces pripreme i snimanja čitanki sa prisutnima su podijelili i učenici pomenute škole Nevena Raković i Mitar Paunović.
O procesu snimanja i montaže govorile su i Milojka Tmušić i Nevena Kovačević, zaposlene u internet Radiju Feniks, u čijem se višenamjenskom studiju snimanje odvijalo prethodnih mjeseci.
Nakon uvodnih izlaganja, prisutni su imali priliku da poslušaju kratke odlomke odabranih djela iz čitanke.
Osim predstavnika Saveza slijepih i profesorica i učenika srednje ekonomske škole “Mirko Vešović”, događaju su prisustvovale i predstavnice Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Zavoda za
školstvo, koje su pohvalile uspješnu realizaciju projektnih aktivnosti.
Katarina Bigović iz Saveza slijepih akcentovala je značaj dostupnosti čitanki u audio formatu i na Brajevom pismu što omogućava potpuniji doživljaj pročitanih djela kao i segmenata vezanih za teoriju književnosti. Takođe, naglasila je da će čitanke u audio formatu do kraja ovog mjeseca biti podijeljene svim srednjim školama u Crnoj Gori dok će čitanke na Brajevom pismu biti ustupljene Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica.
Na kraju, prisutnima se obratila direktorica srednje škole Dijana Vujačić koja je istakla da vjeruje da će se nastaviti sa realizacijom sličnih projekata koji mogu značajno unaprijediti ne samo oblast inkluzivnog, nego i cjelokupnog procesa obrazovanja.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fourteen + four =