Preskoči na sadržaj

Praksa studenata sa FPN-a u Savezu slijepih – IV grupa

Objavljeno u Aktuelnosti

Socijalni rad je usmjeren na zaštitu i podršku fizičkom i mentalnom zdravlju pojedinca ili kolektiva. Savez slijepih je pravi pokazatelj kako se osobe sa invaliditetom mogu izboriti sa svim barijerama koje okolina nameće. U ovoj petodnevnoj praksi naucili smo mnogo toga. Pocev od termina i izraza koji se koriste za bliže određenje osoba sa invaliditetom pa do fizickih prepreka i barijera sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću.

Savez slijepih Crne Gore je nevladina organizacija koja se upravo zalaže za sva prava osoba sa oštećenim vidom i unapređivanje kvaliteta življenja osoba sa invaliditetom. Veći broj osoba oštećenog vida se samostalno kreće u domu i radnom okruženju, ali nailaze na nesigurnost kada se nađu vani. I upravo se tu nailazi na nedoumice i prepreke.

Jedan od primarnih ciljeva Saveza jeste taj da uku da je upravo njihovo snalaženje u domu i radnom okruženju signal koji ohrabruje da je moguće i izvodljivo samostalno kretanje vani uprkos postojanju prepreka.Takođe se ističu empatija i komunikacijske vještine važnim vještinama u radu sa osobama sa invaliditetom. U istom ističe se potreba za savjetovanjem jer smatraju da je osobama s invaliditetom i njihovim članovima porodica potrebno savjetovanje.

Takođe, ne treba zaboraviti da je uloga države od velikog značaja kako bi se osobama sa invaliditetom omogućio ravnopravan položaj u odnosu na osobe bez invaliditeta. I upravo je ovo jedan od ciljeva Saveza, kako bi se društvo i država “osvijestili” o potrebama OSI. Invaliditet je interdisciplinarno područje, a samim tim i prevazilaženje teškoća s kojima se susreće ta skupina zahtijeva interdisciplinarnost. Stoga je neophodno da se u kreiranje mjera za prevazilaženje poteškoća uključe profesionalci različitih profila jer je to jedini način da se dostignu rješenja prihvatljiva svima.

Iako, na našu žalost zbog postojeće situacije sa pandemijom nismo bili u prilici da se upoznamo sa mnogim članovima Saveza, vno je da napomenemo da su gostoprimstvo, srdačnost, i ljubaznost članova koje smo upoznali posebno osvojila naša srca, kao i profesionalnost osoblja i širok opseg informacija pruženih kako bi se ispunila sva naša očekivanja.Trenutno jedna od aktuelnih tema kojima se bave je unapređivanje biračkog procesa za osobe sa invaliditetom.

Nešto više naučile smo čitajući i komentarišući UN konvenciju, upoznali smo se sa načelima, a ono o čemu smo više govorili jeste diskriminacija i pristupačnost. Ono što nas je oduvijek zanimalo jeste Brajevo pismo sa kojim nismo bile mnogo upoznate, i  to kako osobe sa oštećenim vidom koriste pismo. Za mali broj izuma se može reći kako je jednostavan, a opet donosi veliku slobodu i povezuje ljude. Jedan od njih je i Brajevo pismo. Na što jednostavniji i praktičniji način pružena su nam sva potrebna znanja o Brajevom pismu i riješene sve nedoumice koje smo imali u vezi sa istim.

Posjetili smo štampariju Saveza slijepih Crne Gore, gdje se nalaze dva Brajeva štampača koja se koriste za štampanje materijala potrebnog za potrebe članova Saveza, a i šire. Ono za šta smo još saznali jeste njihov radio Feniks, dakle osobe sa invaliditetom dobijaju mogućnost za rad i komunikaciju.

Radio Feniks ima veoma zanimljiv i kvalitetan sadržaj, od kulturno-zabavno do edukativnog i informativnog programa. Kako bi emitovanje radijskog sadržaja bio što kvalitetniji, bilo je potrebno nabaviti odgovarajuću opremu koja je namijenjena osobama sa oštećenim vidom, a to su: računari sa zvučnim karticama, govorni softver, čitači uz pomoć kojih osobe sa oštećenim vidom mogu da rade na računaru, profesionalni mikrofon, diktafon i sl.

Ono što je nas posebno zainteresovalo i što do sada nismo znali da postoji jeste sportska disciplina Goalball. Kao što su nam objasnili to je sportska igra sa loptom namijenjena osobama sa oštećenim vidom, koja spada u grupu najpopularnijih sportskih igara za osobe sa invaliditetom zbog svojih specifičnosti i načina izvođenja. Moramo pomenuti i paratletiku.

Ova petodnevna praksa je za nas značila jedno novo iskustvo, koje će nam biti od velikog značaja za našu buduću profesiju.

A ono što je nas posebno obradovalo jeste toplina, dostupnost i otvorenost Saveza za svaku našu buduću potrebu i savjet.

Sanela Krkanović, Anita Mehović, Sanja Minić

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 + nine =