Preskoči na sadržaj

Osiguravanje jednakog pristupa važnim evropskim standardima pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Objavljeno u Aktuelnosti

Brisel, 20. maj 2021.

Za: g. Thierry Bretona, Komesar za evropsko unutrašnje tržište

CC: g. Vincent Laflèche predsjednik, CEN; g. Dany Sturtewagen predsjednik, CENELEC

 

Tema: Osiguravanje jednakog pristupa važnim evropskim standardima pristupačnosti za osobe s invaliditetom

 

Poštovani komesare Breton,

Na ovaj svjetski dan svijesti o pristupačnosti (GAAD), obraćamo Vam se kako bi pozvali Evropsku komisiju da osigura jednak pristup osobama svih starosnih grupa, mogućnosti i društvu uopšte, važnim evropskim standardima pristupačnosti kao podršku inicijativama i politikama EU, putem uklanjanja troškova za dobijanje i širenje ovih standarda koji su proizvedeni zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije.

Organizacije poput nas aktivno su uključene u razvoj evropskih standarda koji podržavaju pristupačnost robe i usluga na unutrašnjem tržištu. Članovi naše mreže takođe su doprinijeli ovom procesu kroz nacionalna tijela za standardizaciju. Ulažemo znatno vrijeme i resurse da podržimo aktivnosti EU u vezi sa standardizacijom.

Evropska komisija finansirala je razvoj standarda koji, između ostalih ciljeva, imaju za cilj da doprinesu jednakom pristupu i učešću osoba s invaliditetom na unutrašnjem tržištu.

Na primjer, postoji EN 17210:2021 „Pristupačnost i upotrebljivost izgrađenog okruženja – funkcionalni zahtijevi“; Tehnički izvještaj prCEN/CLC/TR 17621 o pristupačnosti i upotrebljivosti izgrađenog okruženja – Tehnički kriterijumi i specifikacije performansi; i Tehnički izvještaj prCEN/CLC/TR 17622 o pristupačnosti i upotrebljivosti izgrađenog okruženja – Procjena usaglašenosti (Mandat 420).

Drugi primjer je EN 17161:2019 „Dizajn za sve – Pristupačnost pristupu Dizajna za sve u proizvodima, robi i uslugama – Proširenje spektra korisnika“ (Mandat 473).

Budući usklađeni standardi će morati, takođe, biti razvijeni kao podrška evropskom aktu o pristupačnosti.

Jednom kada se tekst standarda, kome smo doprinijeli, objavi, mora biti kupljen od strane jedne od nacionalnih organizacija za standardizaciju – što može koštati između 100€ i 300€ za jednu publikaciju. Ovo predstavlja značajnu prepreku. Stoga nije moguće da pojedinci provjere da li je proizvod ili usluga koju koriste u skladu sa standardom ili ne. Neprofitne organizacije ne mogu procijeniti kvalitet standarda, a da nemaju pristup potpunom, konačnom tekstu.

Ovo ograničava mogućnost pristupa relevantnim standardima za stručnjake za invaliditet i pristupačnost, kao i napore na promociji upotrebe razvijenih standarda i usklađivanju pristupa širom EU.

Zbog toga, s obzirom na cilj Evropske unije da podrži evropsku standardizaciju i posvećenost osiguravanju jednakog prava na pristup robi i uslugama svima, i napominjući značaj evropskih standarda u podršci usvojenom zakonodavstvu EU o pristupačnosti, posebno Evropskom zakonu o pristupačnosti, pozivamo Evropsku komisiju da obezbijedi pristupačnost evropskih standarda o pristupačnosti bez prepreka, radeći sa evropskim organizacijama za standardizaciju i njihovim članovima kako bi tekstove standarda učinili dostupnim evropskim mrežama koje predstavljaju osobe s invaliditetom i njihovim nacionalnim organizacijama članicama i omogućile promociju i širenje relevantnih standarda od strane ovih organizacija u neprofitne svrhe.

Hvala vam na razmatranju ovog zahtijeva. Pozdravili bismo priliku da o našem zahtijevu razgovaramo sa Evropskom komisijom i Evropskim organizacijama za standardizaciju.

 

Srdačno,

Yannis Vardakastanis,

Predsjednik Evropskog foruma osoba s invaliditetom

 

Izvor: https://www.edf-feph.org/letter-ensuring-equal-access-to-relevant-european-accessibility-standards-by-persons-with-disabilities/

Prevela: Jovana Dragašević

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

ten − one =