Preskoči na sadržaj

Osobama oštećenog vida će biti omogućeno samostalno i tajno ostvarivanje biračkog prava na predstojećim lokalnim izborima u Herceg Novom

Objavljeno u Aktuelnosti

U petak 7.maja 2021, Misija OEBS u Crnoj Gori organizovala je sastanak predstavnika Opštinske izborne komisije Herceg Novi i predstavnica, ekspertkinja iz Saveza slijepih Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore povodom predstojećih lokalnih izbora u Herceg Novom.

Predstavnik OEBS-a, Darko Brajović naveo je da OEBS već duži niz godina uz saradnju sa Državnom izbornom komisijom radi na polju omogućavanja kvalitetnijeg izbornog procesa. U saradnji sa ekspertkinjama, Katarinom Bigović i Marinom Vujačić izrađene su Smjernice za unapređenje pristupačnosti izbornog procesa za osobe s invaliditetom.

Predsjednica OIK Herceg Novi, Mirjana Ivanović, navela je da su smjernice za unapređenje pristupačnosti izbornog procesa za osobe s invaliditetom uglavnom ispoštovane i da je 90% biračkih mjesta pristupačno za OSI. Prilikom pripreme za predstojeći izborni proces, došlo je i do promjene biračkih mjesta u odnosu na poslednje održane izbore, a sve u cilju omogućavanja adekvatnijih, pristupačnijih biračkih mjesta. Prema riječima predsjednice od 51 biračkog mjesta, 3 biračka mjesta nijesu pristupačna za OSI. A za predstojeće izbore, obećano je da će se na svim biračkim mjestima u okviru jedne glasačke kabine naći niža polica.

Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, navela je da je raduje činjenica da je veliki broj biračkih mjesta pristupačan, ali uz pitanje na koji način se procjenjuje pristupačnost i zabrinutost da li su svi elementi pristupačnosti uzeti u obzir. Kod postavljanja mobilnih rampi pitanje je od kojeg materijala su izrađene i da li obezbjeđuju bezbjedno kretanje OSI.

Predsjednica Ivanović, istakla je da su i šabloni za samostalno i tajno glasanje osoba oštećenog vida izrađeni u skladu sa zahtjevima Saveza slijepih Crne Gore, te da su plave boje sa metalnim prstenovima. Kako navode, uložili su truda i napora da omoguće i postavljanje taktilnih staza vodilja, izrađenih od etisona, kako bi osobe oštećenog vida mogle samostalno da se kreću u okviru biračkog mjesta. Taktilne staze vodilje će, prema riječima predsjednice biti postavljene na 39 biračkih mjesta, na kojima pravo glasa ostvaruje 90% biračkog tijela.

Katarina Bigović iz Saveza slijepih Crne Gore, ističe zadovoljstvo, naročito u segmentu izrade šablona za glasanje, koji omogućava da osobe oštećenog vida glasaju samostalno i tajno, ravnopravno u odnosu na druge građane/ke. OIK nije uspjela da pripremi brošure na Brajevom pismu, na kojima bi bio prensen kompletan sadržaj sa glasačkog listića, iako je Savez slijepih Crne Gore izrazio spremnost za besplatne usluge štampanja. Raduje i činjenica da su na više od 50% biračkih mjesta postavljene taktilne staze vodilje, uz nadu da će ne sledećem izbornom procesu biti postavljene i na preostalim biračkim mjestima kako bi sve osobe oštećenog vida mogle samostalno da se kreću i orjentišu na svakom biračkom mjestu.

Izrađene smjernice za unapređenje pristupačnosti izbornog procesa za OSI, u cilju unapređenja uslova za samostalno, tajno i dostojanstveno učešće OSI u izbornom procesu, prije svega kroz pristupačnost izbornih mjesta, procedura i materijala za glasanje možete pronaći na linku: Smjernice za unapređenje pristupačnosti

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

twenty − 5 =