Preskoči na sadržaj

Vodeći izdavač Hachette Livre kao 100. potpisnik povelje ABC-a za pristupačno objavljivanje

Objavljeno u Aktuelnosti, i Razno

Ženeva, 26. septembar 2019. godine

Hachette Livre je 100. potpisnik Povelje o pristupačnim knjigama, koja označava važnu prekretnicu za savez koji je sponzorisao WIPO, a koji radi na povećanju broja knjiga u dostupnim formatima za upotrebu stotinama miliona ljudi širom svijeta koji su osobe potpuno, djelimično oštećenog vida, ili ne mogu čitati standardnu štampu.

Potpisivanjem Povelje za pristupačno izdavanje ABC-a, Hachette Livre, koja je među najvećim svjetskim izdavačima, obavezuje se da će svoje proizvode u potpunosti učiniti pristupačnim svim korisnicima.

ABC promoviše sprovođenje Marakeškog sporazuma WIPO-a, koji omogućava proizvodnju i međunarodni prenos prilagođenih knjiga osobama potpuno i djelimično oštećenog vida.

Generalni direktor WIPO-a Francis Gurry pozdravio je razvoj događaja, rekavši: „Drago nam je što sve veći broj ključnih igrača u industriji potpisuje Povelju o pristupačnom objavljivanju. To je napredak u našim globalnim naporima da povećamo broj knjiga dostupnih za upotrebu osobama s invaliditetom.” Dodao je: “Hachette Livre je vodeći svjetski izdavač i ovo će članstvo donijeti veliku razliku u tome što će knjige u pristupačnim formatima biti dostupne osobama potpuno i djelimično oštećenog vida.”

Predsjedavajući i izvršni direktor Hachette Livre, Arnaud Nourry, rekao je: “Za industriju knjiga, čineći knjige pristupačnima najširem čitateljskom krugu, uključujući čitatelje oštećenog vida, ne samo da imaju ekonomski smisao, već su i moralni imperativ. Ako mi, izdavači, ne uvedemo ovu dužnost na industrijski nivo, ko će? ”

Povelja sadrži osam principa na visokom nivou, koji se odnose na proizvodnju digitalnih publikacija u pristupačnim formatima, uključujući promovisanje usvajanja standard pristupačnosti u cijelom lancu, testiranje digitalnih publikacija, i uključivanje odgovarajućih opisa.

Prošle godine, Hachette Livre je osvojio nagradu ABC International Excellence Award 2018 za pristupačno objavljivanje u kategoriji izdavača. Izborni žiri pohvalio je Hachette Livre zbog njegove primjene „rođenih pristupačnih“ proizvodnih procesa u formatu EPUB3 u Francuskoj i za sprovođenje obaveznog testiranja pristupačnosti za sve svoje publikacije upotrebom nedavno stvorene „Provjere pristupačnosti za EPUB” poznat kao Ace. Kad se njegove mogućnosti pristupačnosti pravilno koriste, EPUB3 je zlatni standard u izdavačkoj industriji za proizvodnju pristupačnih digitalnih knjiga.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

eighteen + five =