Preskoči na sadržaj

Orkestar Saveza slijepih uspostavio saradnju sa Resursnim centrom za djecu i mlade Podgorica i Umjetničkom školom za muziku i balet Vasa Pavić

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore, počevši od 25.11.2020. u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, a uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta realizuje projekat „Aktivno učešće OSI u kulturnom životu zajednice“. Aktivnosti projekta su usmjerene na omogućavanje bavljenja muzikom za osobe oštećenog vida uz unaprjeđenje kulturnog izraza kroz rad Orkestra Saveza slijepih Crne Gore.

Orkestar Saveza slijepih Crne Gore postoji duži niz godina i konstantno bilježi dobre rezultate. I tokom perioda KOVID19, članovi Orkestra su uspjeli da se organizuju i izvode probe, a ujedno i da rade na raznovrsnijem repertoaru uz realizaciju obuke za sviranje klavijature.

U cilju uspostavljanja saradnje i zajedničkog djelovanja na polju muzike, dogovoreni su oblici saradnje i potpisani Memorandumi o saradnji sa Resursnim centrom za djecu i mlade Podgorica i Umjetničkom školom za muziku i balet Vasa Pavić.

Potpisani Memorandumi omogućavaju kvalitetnije, opsežnije bavljenje temom inkluzije OSI u oblasti muzike, kulture uopšte.

Memorandumi o saradnji potpisani su u cilju zajedničkog djelovanja na ohrabrivanju djece s invaliditetom da se bave muzikom, aktivnijeg uključivanja osoba oštećenog vida, osoba s invaliditetom, kao i osoba bez invaliditeta, razvijanju kulturnih navika, ali i promovisanju vokalno- instrumentalnih potencijala.

Saradnja će se ostvarivati kroz:

  • usmjeravanje djece s invaliditetom na mogućnost bavljenja muzikom u Orkestru SSCG;
  • uključivanje djece s invaliditetom u rad Orkestra SSCG;
  • zajedničke nastupe Orkestra SSCG i djece s invaliditetom, učenika JU Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica i JU Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić;
  • razmjenu informacija, iskustava, znanja u odnosu na učešće osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima;
  • rad na jačanju inkluzije između djece s i bez invaliditeta;
  • saradnju u drugim oblastima koje su važne za ravnopravno kulturno učešće odraslih osoba i djece s invaliditetom.

Orkestar će u narednom periodu nastaviti sa redovnim probama uz saradnju članova pomenutih institucija, a uz poštovanje mjera za suzbijanje KOVID19 biće održani i mini koncerti, nastupi.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

14 + 16 =