Preskoči na sadržaj

„Zvučna čitanka“

Objavljeno u Aktuelnosti

Radimo u školi koja godinama ima inkluzivna odjeljenja. Učenici s invaliditetom, primijećeno je, nemaju adakvatna pomagala za sticanje znanja na jednakoj osnovi. Imali smo priliku da u odjeljenju imamo dijete djelimično oštećenog vida, koje je prinuđeno da mu neko čita, ili da ne učestvuje u radu, obzirom na nepristupačnost literature. Razgovarajući o raznim problemima učenika, razmišljale smo o doprinosu, obezbjeđivanju makar, nekog pomagala, i tako došle na jednu posve sjajnu ideju – da pokušamo da sa učenicima snimimo tekstove u audio formatu, da jedni drugima pomognemo, da edukujemo, podijelimo, na opšte zadovoljstvo.
Ostvarili smo kontakt sa predstavnicima Saveza, predočili im naš plan, koji je naišao na odobravanje, i počeli smo sa projektom, prilagođavanjem čitanke u audio formatu, kako mi volimo da kažemo – Zvučna čitanka. Imali smo odličnu saradnju sa članovima Saveza. Učenici, koji su i kreatori i učesnici, sa oduševljenjem su počeli sa radom na pripremi i snimanju tekstova.
Pet učenika na početku se pridružilo ideji, a onda je naša družina rasla, proširena je, učenicima koji su, zainteresovani pričom svojih drugara o ovom kreativnom poslu, odlučili da se priključe timu. Koliko god imali obaveza, učenici su sa zadovoljstvom dolazili i na pripremu i na snimanje. Sada na realizaciji ideje radi petnaest učenika, među kojima su i učenici, pripadnici marginalizovanih grupa.
Iako je rad čest zavisio od situacije sa pandemijom COVID19, koja je otežavala rad u vidu otkazivanja, organizovanja priprema online, snimanja u studiju za samo jednu osobu, entuzijazam nije opadao. Sa zadovoljstvom možemo istaći, da su učenici strpljivo vježbali, da bi što kreativnije, emotivnije prikazali tekstove, tako da smo nastavili sa radom, ne samo čitajući, nego, naprosto, glumeći svako pročitano štivo.
Atmosfera u našoj radnoj grupi je izuzetna. Osjeća se fantastična saradnja, i želja svih da posao odradimo što bolje. Ovakvi, i ovim slični projekti su od višestruke koristi, priznajemo i mi i učenici. Pored ciljne grupe, kojoj je materijal namijenjen, od izuzetnog značaja je razvijanje svijesti da pružimo ruku pomoći kome je potrebna, i jedna je od aktivnosti koja odvlači mladu generaciju od svih vidova nasilja, umanjuje priliku da se posegne za porocima, razbijaju se predrasude, rješava dokolica i slično.
Raduje nas što smo u završnoj fazi snimanja sadržaja iz čitanke za I razred srednje škole, tako da ćemo uskoro krenuti i sa pripremom sadržaja iz čitanke za II razred srednje škole.
U planu nam je da na nastavimo saradnju, i odradimo još aktivnosti, projekata sa djecom oštećenog vida, jer u našoj družini nema podjela. Ujedinjuje nas rad i želja da radimo na prevazilaženju nejednakosti i stvaranju jednakih mogućnosti.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

19 + 16 =