Preskoči na sadržaj

Goalball – paraolimijska disciplina za osobe oštećenog vida

Objavljeno u Aktuelnosti

Goalball je paraolimpijska disciplina za osobe sa potpunim i djelimičnim oštećenjem vida. Ova sportska disciplina je specifična po tome što je jedina “prava“ autentična paraolimpijska disciplina jer se igra na Paraolimpijskim igrama, a ne igra se na Olimpijskim. Goalball spada u red najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom i igra se u više od 120 zemalja svijeta.
Pravila igre su prilično jednostavna i zasebno se takmiče muškarci i žene. Igra se na parketu odnosno na dimenzijama odbojkaškog terena 9×18 metara. Jednu ekipu čine 3 igrača/igračice na terenu odnosno 2 krila i centar, kao i 3 igrača na klupi. Igraju se dva poluvremena po 12 minuta efektivne igre odnosno 24 minuta ukupno, što znači da se vrijeme zaustavlja uvijek kada se ne igra, pa i kada je aut, blok aut, tajm aut, penal itd.
Ukoliko jedna od ekipa povede 10 razlike, utakmica se automatski prekida i registruje se tim rezultatom.
Igrači su raspoređeni u polju terena odnosno svaka ekipa ispred svog gola. Najefikasniji je polu- ležeći stav kako bi igrač mogao da brani svoj dio gola odnosno lijevo i desno oko sebe po 1 metar. Jedna ekipa (3 igrača) brani svoj gol i napada protivnički. Princip odbrane je takav da je centar malo isturen ispred oba krila, kako ne bi dolazilo do sudaranja igrača. Nakon što protivnička ekipa uputi šut, cilj je odbraniti dolazeću loptu.
Napad se izvodi šutiranjem lopte prema protivničkom golu i isti traje 10 sekundi. Lopta se mora kotrljati po parketu (niska lopta), ili mora ostvariti kontakt u sva tri polja terena (svoje, centralno i protivničko) kada se šutira tkz. visoka ili polu-visoka lopta, kako bi protivnička ekipa mogla procjeniti putanju lopte i spriječiti gol.
Goalball igrači se orjentišu na više načina: napipavanjem gola iza sebe, napipavanjem tkz. markacija zalijepljenih po podu i po zvuku zvončića u lopti. Samoljepljive trake se lijepe na pod da ograniče bočne dijelove terena i da obilježe linije po kojima se igrači orjentišu, a to su tkz. pozicije. Igrači nose specijalizovane naočare za goalball, štitnike za ruke i noge, štitnike za genitalije, dresove itd.
Goalball se igra sa zvučnom loptom težine 1,25 kg i prečnika 25 cm. Gol je širine kao i teren – 9 metara, a visine 1,3 metra. Lopta se ne smije šutirati tako da preleti sopstveni dio terena odnosno sopstveno 6 metara. Ukoliko se to desi, sudija svira penal. Penal se šutira jedan na jedan odnosno jedan šutira, a jedan član protivničke ekipe sam brani svoj gol. Za vrijeme trajanja utakmice, u sali mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk lopte.
Goalball reprezentacija Crne Gore imala je veoma zapažene rezultate. Reprezentaciju čine igrači: Marko i Nikola Nikolić, Goran Macanović, Mirnes Ramović i Miloš Ranitović, selektor: Nikola Čurović.

Goalball klub “Nikšić” osnovan je krajem 2014. i to je bio prvi korak ka uspostavljanju goalball- a u Crnoj Gori. Zbog male baze, nedovoljnog broja osoba oštećenog vida, postoji samo goalball klub Nikšić, čiji igrači čine veći dio reprezentacije
Pored učešća na mnogim regionalnim i međunarodnim turnirima, evropskim prvenstvima C i B divizije u Moldaviji, Poljskoj, Italiji, goalball reprezentacija je donijela pregršt medalja.
Najznačajniji uspjeh jeste debitantski nastup na Evropskom prvenstvu C divizije u Moldaviji, gdje je goalball reprezentacija osvojila drugo mjesto i samim tim izborila plasman u viši rang, odnosno u B diviziju. Takođe, u Srednjo-evropskoj ligi koja se odigrala u Ljubljani, reprezentacija je osvojila treće mjesto u izuzetno teškoj konkurenciji.

Turniri na kojima je učestvovala goalball reprezentacija Crne Gore (2015 – 2020):
– Maj 2015 – Sarajevo (BiH), goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– Septembar 2015 – Beograd open (Srbija), goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– Mart 2016 – Tešanj (BiH), goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– April 2016 – Podgorica (CG), goalball reprezentacija Crne Gore 1. mjesto
– Maj 2016 – Kriva Palanka (Makedonija), goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– Maj 2016 – Sarajevo (BiH), goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– Septembar 2016 – Beograd open (Srbija), goalball reprezentacija Crne Gore 1. mjesto
– Decembar 2016 – Nikšić (CG), goalball reprezentacija Crne Gore 3. mjesto
– Decembar 2016 – Sofija (Bugarska), goalball reprezentacija Crne Gore 4. mjesto
– April 2017 – Zagreb (Hrvatska), goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– Maj 2017 – Tešanj (BiH) goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto
– Maj 2017 – Bergamo (Italija), Srednje-evropska liga u goalball-u, reprezentacija Crne Gore 6. mjesto
– Septembar 2017 – Kišinjev (Moldavija), Evropsko prvenstvo C divizije, goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto (izboren plasman u B diviziju 2018. godine u Poljskoj)
– Oktobar 2017 – Banja Luka (BiH), goalball reprezentacija Crne Gore 1. mjesto
– Jun 2018 – Budimpešta (Mađarska), Srednje-evropska liga u goalball-u, reprezentacija Crne Gore 4. mjesto
– Jun 2018 – Niš (Srbija), goalball reprezentacija Crne Gore 1. mjesto
– Septembar 2018 – Horozov (Poljska), Evropsko prventstvo B divizije, goalball reprezentacija Crne Gore 8. mjesto (ispadanje u C diviziju koja se igra u oktobru 2019. godine u Italiji)
– Oktobar 2018 – Sarajevo (BiH), goalball reprezentacija Crne Gore 1. mjesto
– Novembar 2018 – Zagreb (Hrvatska), goalball reprezentacija Crne Gore 1. mjesto
– April 2019 – Ljubljana (Slovenija), Srednje-evropska liga u goalball-u, reprezentacija Crne Gore 3. mjesto
– Novembar 2020 – Lakvila (Italija) Evropsko prvenstvo C divizije, goalball reprezentacija Crne Gore 2. mjesto

– Decembar 2020 – Sarajevo, goalball reprezentacija Crne Gore, 1.mjesto

Golbaliste ove godine očekuje Evropsko prvenstvo B divizije. Prvenstvo je trebalo da bude odigrano u Finskoj u januaru 2021, ali je zbog situacije sa pandemijom odloženo. Selektor Nikola Čurović je nakon turnira u Sarajevu izjavio: ,,Ovaj revijalni turnir je bila dobra provjera trenutne forme dijela naše golbal reprezentacije. Nastavljamo sa treninzima u iščekivanju novog datuma održavanja Evropskog prvenstva B divizije.”
Trenutno goalball reprezentacija Crne Gore zauzima 33. mjesto na Svjetskoj IBSA rang listi.
U decembru 2017. goalball reprezentacija Crne Gore izabrana je za najbolji sportski kolektiv u tradicionalnom godišnjem izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Izvor: https://www.pokcg.org/index.php/novosti/464-golbalisti-crne-gore-zlatni-u-sarajevu

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

18 − one =