Preskoči na sadržaj

BRAJEVO PISMO I INFORMATIKA

Objavljeno u Brajevo pismo

Razvoj tehnologije, a naročito kompjutera nijesu doveli do prestanka upotrebe brajevog pisma, već je ono našlo svoje mjesto i u informatici.  Da bi osobe sa oštećenim vidom koristili kompjutere bilo je neophodno pronaći zamjenu za monitor na kome se pojavljuju informacije koje dobijamo korišćenjem kompjutera. Zamjena za monitor je pronađena u proizvodnji raznih govornih jedinica i govornih sintetizatora koji informacije koje se pojavljuju na monitoru osobi sa oštećenim vidom daju u zvučnom obliku. Za dobijanje informacija na brajevom pismu koristi se uređaj pod nazivom brajev red ili brajev display.

Brajev red odnosno display je dakle  uređaj koji sve ono što se pojavi na monitoru prikazuje konvertovano na brajevom pismu. Da bi ovaj uređaj mogao da radi neophodno je na kompjuteru instalirati poseban program koji znakove na standardnom pismu konvertuje i prikazuje na brajevom pismu. Postoji više vrsta ovih uređaja, a razlikuju se najviše po broju slovnih mjesta   na kojima se prikazuju informacije. Imamo brajeve redke koji imaju 20, 40, 65 i 80 slovnih mjesta u jednom redu i one koji na sebi imaju više redova sa slovnim mjestima.  

Brajevi štampač je uređaj koji informacije  sa kompjutera proizvodi na papiru na brajevom pismu. Postoji više vrsta ovih štampača, a razlikuju se po tome, da li štampaju brajev tekst jednostrano ili sa obje strane papira, kao i da li štampaju tekst na rezanim papirima ili na papiru koji je u obliku rolne. Za štampanje teksta na brajevom pismu koristi se papir koji je nešto deblji od papira kojeg koriste štampači za štampanje na standardnom pismu. Pronalazkom i proizvodnjom ovih štampača u velikoj mjeri je pojednostavljen proces štampanja knjiga i drugih publikacija na brajevom pismu.

Kao što je navedeno u tekstu, razvoj tehnologije nije potisnuo Brajevo pismo, već učinio da se ta dva segmenta ujedine.

Korišćenje kompjutera omogućeno je postojanjem govornih jedinica i govornih sintetizatora, tako da su osobe oštećenog vida nesmetano mogle da se informišu, komuniciraju, upoznaju sa drugima i razmjenjuju različite sadržaje.  

Time se širi njihov diapazon interesovanja, jer imaju mogućnost da se informišu o svakodnevnim aktivnostima, preuzimaju različite tematske sadržaje sa interneta i unaprjeđuju svoje obrazovanje. Nesmetana komunikacija putem društvenih mreža je još jedan veoma značajan segment kako za osobe oštećenog, tako i za osobe bez oštećenja vida. Takođe, osobe oštećenog vida su i kreatori različitih programa kojima se može unaprijediti korišćenje računara uz pomoć čitača ekrana. Brajevi štampači, kao uređaji koji informacije sa kompjutera proizvode na Brajevom pismu, umnogome olakšavaju svakodnevno funkcionisanje osoba oštećenog vida. To se najprije ogleda u različitim knjigama, publikacijama, brošurama, agendama, informacijama o radnom vremenu, naljepnicama o proizvodima na Brajevom pismu, kao i drugim materijalima koji služe za informisanje i edukaciju.

Upravo ovi segmenti u pristupačnom formatu umnogome utiču na samopouzdanje i samostalnost osoba oštećenog vida. 

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

six − one =