Preskoči na sadržaj

Sasvim (ne)običan izborni dan u Helsinkiju

Objavljeno u Aktuelnosti

Tmuran, oblačan dan. Dok razmišljam o tome treba li mi kaput, kapi kiše po prozoru pojednostavljuju izbor.
Izlazim, na ulici sasvim običan dan, ništa ne govori da su u toku izbori, evropski izbori.
Razmišljam, kiša je, i to ona dosadna sa vjetrom, neće ni biti ljudi na biračkim mjestima(BM), što ćemo posmatrati. Opet će izlaznost biti niska.
Prvo BM, obećava, prilaz idealan prostran, ulaz širok, hodnik širok, vrata široka, otvorena oba krila. A unutar BM, onako skandinavski, svedeno, prostor iskorišćen u potpunosti, sa laganom rutom do stola za kojim sjede dva člana biračkog odbora(BO).
Međutim, bez taktilnih staza, bez jasne rute za osobe oštećenog vida. Sto za kojim sjede dva člana BO je nizak, baš kako treba. Da, samo dva člana BO sjede za stolom.
Jedan registruje birače/ice po prezimenu od A-L, a drugi od M- Ö. Nema elektronske identifikacije. Pasoš, lična karta, vozačka dozvola, sve je prihvatljivo. Član/ica BO zaokružuje birača/icu na papirnom izvodu.
Daje biraču/ici glasački listić. Prilično jednostavan, A5 format, na preklapanje. Na glasačkom listiću je informacija da su evropski izbori sa lijeve strane, a sa desne strane je krug, u koji treba upisati broj kandidata/kinja sa otvorene liste.
Ako ste osoba oštećenog vida, nemate mogućnost korišćenja šablona za glasački listić, te ne možete glasati samostalno, ni tajno.
Na svakom BM postoji osoba koja je zadužena da asistira biračima/icama s invaliditetom, starijim osobama, strancima i drugima koji to zatraže.
Na mnogim BM, za odvojenim stolom sjedjeli su predstavnici/ce NVO koji su prikupljali donacije.
BM, makar ona koja sam obišla u Helsinkiju, imaju adekvatan pristup, ulaz, unutrašnji prostor, osvjetljenje, kabinu za OSI, kao i kutiju, koja je na podu.
Po izlasku iz kabine, birač/ica stavlja listić na sto, gdje član/ica BM stavlja pečat na listić, koji birač/ica ubaca u kutiju.
Nema kupona, a glasačkih listića ima uvijek više, jer i ako birač/ica pogriješi u kabini, može da dođe do stola i da zatraži novi listić, dok se stari uništava na licu mjesta cijepanjem.
Čini se da je izborno povjerenje ogromno. Članovi/ice BO su prilično rasterećeni, bez tenzija. Na BM ima pet članova BO.

Birači/ice dolaze sa mobilnim telefonima, slušalicama, naočarima za sunce, u uniformama i sve teče glatko.
Iako je propisano da lista kandidata/kinja bude dostupna na Brajevom pismu, to nije bio slučaj.
Unaprijeđenje izbornog procesa za OSI se očekuje do 2027. Prema riječima zaposlenih u Ministarstvu pravde, šablon za glasanje će biti implementiran na narednim izborima.
Iako se slavila demokratija, mnoge OSI nisu mogle ostvariti svoje pravo ravnopravno i jednako kao i drugi.
Ostaje nada da će novi saziv Parlamenta omogućiti da 2029.svi građani/ke bez obzira na različitosti, ostvare svoja prava bez prisutne diskriminacije.
Možda, upravo te 2029, i mi u Crnoj Gori organizujemo prve evropske izbore.

Katarina Bigović Kulić, pomoćnica direktora Saveza slijepih Crne Gore
Ponedeljak, 17.jun 2024.

Tekst na engleskom možete pročitati i preuzeti u nastavku – A completely (un)ordinary election day in Helsinki .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

nine + three =