Preskoči na sadržaj

Savez slijepih Crne Gore: Samostalno kretanje preduslov za samostalnost i inkluziju osoba sa oštećenjem vida u društvo

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore je organizovao konferenciju „Rasklopi štap i pokreni avanturu samostalnog kretanja“ sa akcentom na poboljšanje druśtvenog položaja osoba sa oštećenjem vida uključivanjem u sve sfere društvenog života kroz organizovanje obuke za kretanje uz pomoć bijelog štapa.

“Nije dovoljno samo da okupimo određeni broj stručnih radnika, što smo uspješno postigli, i da okupimo određeni broj osoba sa oštećenjem vida koje su spremne da se odluče na samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa, već da i široj zajednici stavimo do znanja koliko je značajan samostalan život i koliko je važno samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa,” istakao je predsjednik Saveza, Andrija Samardžić.

Kroz realizaciju projekta izrađena je akreditacija programa za kretanje uz pomoć bijelog štapa, te realizovana obuka za buduće instruktore.

“Sve što smo učile, učile smo iz pozicije osobe sa oštećenjem vida. Plan i program je bio samo kostur našeg rada, terenski rad zahtijeva mnogo izmjena i susretanje sa mnogo izazova,” istakle su instruktorke Dragana I Albina.

Svoja pozitivna iskustva podijelili su i sami polaznici obuke za samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa.

“Kada sam čuo da se ovaj projekat relizuje nisam smio da dozvolim sebi luksuz da u njemu ne učestvujem. Prije projekta sam se djelimično sam kretao, ali nije isto kada sami krenete u avanturu i kad je neko stručan sa vama Želim da poručim budućim korisnicima da rasklope štap krenu u avanturu i uspjeh će biti zagarantovan. Zahvaljujući ovom projektu danas sve dnevne aktivnosti mogu da obavljam samostalno,” kazao je Adnan Kujović.

Druga polaznica, Bojana Otašević istakla je da već 13 godina koristi bijeli štap, ali da je tek uz ovu značajnu obuku naučila da koristi njegov pun potencijal.

“Kako je krenula obuka, sve se promijenilo, naučila sam nove tehnike i kako da ispravno držim bijeli štap.
Činjenica je da sam se prije obuke veoma malo kretala i da sam zavisila od volje porodice i prijatelja da mi pomognu. Strahovi su postojali, podcjenjivala sam sebe, smatrala sam da neke rute neću savladati.
Motivacija mi je bila da jednog dana neću od nikoga zavisiti i da ću moći samostalno poći do određenih mjesta. Nakon obuke sam se susrela sa velikim razumijevanjem sredine i njihov pristup se promijenio, dobila sam osjećaj samostalnosti, slobode i nezavisnosti,” saopštila je Otašević.

U okviru panel diskusije “Uloga i značaj servisa podrške za samostalno kretanje osoba oštećenog vida” akcentovan je značaj servisa, izostanak pluralizma servisa, pravna regulacija, koja nije dobra I ne primjenjuje se u skladu sa UN Konvencijom o pravima OSI.

Na konferenciji su, osim učesnika iz Crne Gore iskustva u oblasti samostalnog kretanja podijelili i gosti iz regiona, Saveza slijepih iz Bosna I Hercegovina, Hrvatska, Republika Srpska, Srbija.
Ovu produktivnu konferenciju koja je otvorila mnoga pitanja i predstavnike državnih i lokalnih vlasti pozvala na akciju, zatvorio je Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, gdin Goran Macanović.

“Mi nećemo ovdje stati!. Veća samostalnost u kretanju osoba sa oštećenjem vida je preduslov za samostalni život i samostalno funkcionisanje,” podvukao je Macanović.

 

Tekst na engleskom možete pročitati i preuzeti u nastavku: EBU newsletter, April 2024. conference white cane .

EBU Member's Newsletter link: EBU-members-news-2024-04 (1) .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

seventeen − 4 =