Preskoči na sadržaj

ŠPANIJA – ONCE DRUŠTVENA GRUPA: ‘PRAVO NA PRISTUPAČNI GLAS’

Objavljeno u Aktuelnosti

Nedostatak pristupačnosti je jedna od glavnih prepreka za ostvarivanje prava glasa osoba s invaliditetom. Da bi to spriječila, Društvena grupa ONCE radila je na intenzivnom zagovaranju i političkom djelovanju kako bi osigurala zaštitu prava glasa osoba s invaliditetom, u sklopu svoje kampanje „Pravo na pristupačan glas: jednako pravo glasa“.
S obzirom na činjenicu da pristupačna tehnologija može stati na kraj ovoj situaciji, ONCE Social Group je identifikovala QR kod sistem na glasačkim listićima kao glavni prijedlog za zaštitu prava glasa, zbog njegove svestranosti, jednostavnosti korišćenja i niske cijene. Ovaj kod omogućava ugradnju dodatnog nivoa pristupačnosti u način ostvarivanja prava glasa, dopunjujući već uspostavljene mjere pristupačnosti, kao što je sistem glasanja na Brajevom, čime se omogućava pristup osobama koje nisu upoznate sa ovim sistemom.
Predstojeći parlamentarni izbori Evropske unije, koji će se održati od 6. do 9. juna 2024. godine, postavili su okvir i kontekst koji poziva na potrebu implementacije mjera pristupačnosti u izbornom procesu i zaštite osnovnog prava glasa.
Imajući to na umu, ONCE Social Group je održala direktan kontakt sa Stalnim predstavništvom Španije pri EU (REPER), predstavljajući upotrebu QR koda na glasačkim listićima kao mehanizam za poboljšanje pristupačnosti. Osim toga, Socijalna grupa ONCE učestvovala je u izradi Vodiča Evropske komisije o dobrim izbornim praksama za građane s invaliditetom, te je uticala na izradu Izvještaja Evropskog parlamenta o Evropskim izborima 2024., kao i Deklaracije Španskog predsjedništva Savjetom EU o pravu glasa za osobe s invaliditetom, predlažući uvođenje QR koda za poboljšanje izborne pristupačnosti.
Osim toga, početkom marta, ONCE Social Group organizirovala je simulaciju u Evropskom parlamentu u kojoj je grupa španskih europarlamentaraca mogla iskusiti barijere s kojima se suočavaju osobe ostećenog vida prilikom glasanja, zbog nepristupačnosti glasačkih listića.
U simulaciji, od poslanika je zatraženo da pokriju oči povezom za oči i pokušaju da izaberu glasačke listiće različitih boja iz izborne koverte. Ova vježba imala je za cilj da pokaže poteškoće s kojima se susreću osobe oštećenog vida kada bez pomoći glasaju za svoju preferiranu političku opciju. To je ilustrovalo kako postavljanje QR koda na glasačke listiće može riješiti probleme pristupačnosti procesa glasanja. Ovaj QR kod bi usmjeravao korisnike na web stranicu koja verbalizira odabranu opciju, omogućavajući biračima da ostvare svoje pravo glasa samostalno i pod jednakim uslovima.
Nakon ovog iskustva, Društvena grupa ONCE predstavila je video “QR je neophodan”, koji prikazuje osobe s oštećenjem vida različitih godina kako na QR kodu glasaju pod jednakim uslovima.
Konačno, prije simulacije, održan je okrugli sto na kojem su učestvovali europarlamentarci Jordi Cañas, Mónica Silvana i Rosa Estarás, potpredsjednik društvene grupe ONCE, Alberto Durán i generalni direktor za komunikacije Evropskog parlamenta, Jaume Duch, da razgovaramo o mjerama koje je potrebno sprovesti kako bi se poboljšala pristupačnost izbornog procesa u Evropskoj uniji.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

19 + 4 =