Preskoči na sadržaj

PRIBOR ZA PISANJE BRAJEVOG PISMA

Objavljeno u Brajevo pismo

Jedan od najvažnijih izazova za vrijeme školovanja bilo je učenje Brajevog pisma. Zapravo, nama koji smo Brajevo pismo učili u osnovnoj školi, bila je zanimljiva prije svega spoznaja da i za osobe oštećenog vida postoji pismo koje nas može uvesti u svijet obrazovanja, informisanja, čitanja. Uporedo učeći slova i brojeve, upoznavali smo se i sa priborima za pisanje. Iako se šilo i tablica nisu koristili kao primaran pribor za pisanje Brajevog pisma, učiteljica je smatrala da je važno da se upoznamo i sa tim načinom pisanja. Na taj način smo uvidjeli kako su Brajevo pismo koristile osobe oštećenog vida ranije, a to je bio i najbolji način da provjerimo koliko smo usvojili naučeno, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se proces pisanja putem šila i tablice odvija obrnuto u odnosu na raspored slova.

Znajući da su putem šila i table osobe oštećenog vida ranije nesmetano pisale slova, brojeve, note i sl, to nam je bio motiv više da isto što bolje i kvalitetnije savladamo, uzimajući u obzir prednost u vidu pisaće mašine.

Brajevu pisaću mašinu smo koristili svakodnevno, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi. Ovaj pribor za pisanje je bio zastupljen gotovo u svim oblastima, od slova, brojeva, nota, hemijskih simbola i sl.

Razlog više zbog kojih smo koristili Brajevu pisaću mašinu bio je i nedostatak udžbenika u pristupačnom formatu, pa su se gotovo sve lekcije, zadaci i notni zapisi prenosili na papir.

Zbog obima literature, Brajeva pisaća mašina nije zastupljena u procesu studiranja, tako da studenti oštećenog vida tada pribjegavaju korišćenju računara sa čitačem ekrana. S druge strane, osobe oštećenog vida starije dobi ostaju vjerne Brajevoj pisaćoj mašini uprkos razvoju savremenih tehnologija koje imaju primat u odnosu na pribore za pisanje.

TABLICA I ŠILO ZA BRAJEVO PISMO

Luj Braj koristio je šilo za pravljenje ispupčenja na papiru ili drugim materijalima. Vremenom, šilo je oblikovano u iglu za pisanje, koja ima metalni vrh i obično kruškoliku ručku da bi se lakše držalo.

Okvir za pisanje mijenjao se vremenom da bi se postigla postojanost u poziciji i dubini tačaka. U Današnje vrijeme okviri za pisanje tj. tablice za brajevo pismo proizvode se u različitim veličinama. Dvije pločice koje mogu biti metalne ili plastične povezane su šarkom na jednoj strani. Na gornjoj pločici su urezani pravougaonici raspoređeni u određenom broju redova, a stranice tih pravougaonika formiraju sićušne recke. Na donjoj pločici se nalaze pravougaonici sačinjeni od šest tačaka utisnutih u materijal od koga je napravljena pločica (metal ili plastika).

List papira se stavlja na donju i zatvara gornjom pločicom. Proces pisanja se odvija suprotno od pisanja standardnim pismom. Brajevo pismo na tablici se piše zdesna nalijevo, a raspored tačaka se posmatra obrnuto tj. recke koje se nalaze uz desnu stranu pravougaonika u kome se utiskuju tačke predstavljaju, posmatrajući odozgo nadolje, prvu, drugu i treću tačku, a one koje se nalaze uz lijevu stranu pravougaonika predstavljaju odozgo nadolje, četvrtu, petu i šestu tačku.

 

BRAJEVA PISAĆA MAŠINA

Prvu brajevu pisaću mašinu konstruisao je upravnik škole zaosobe sa oštećenim vidom u Ilionisu, Frank H. Hal 1892. godine. Time je omogućeno štampanje knjiga, časopisa i drugih publikacija na Brajevom pismu. Modifikovana verzija Halove pisaće mašine se i danas upotrebljava, a ona koja se danas najviše koristi poznata je pod imenom Perkins Braille Writer.

Na brajevoj pisaćoj mašini nalazi se 7 tipki, koje su raspoređene tako da je u sredini tipka za pravljenje razmaka između riječi, a lijevo i desno od ove tipke nalaze se po tri tipke kojima se prave ispupčene tačke.

Tipke koje se nalaze lijevo od tipke za razmak, posmatrajući zdesna nalijevo prave prvu, drugu i treću tačku, a pritiskaju se kažiprstom, srednjim i prstom do malog lijeve ruke.

Tipke koje se nalaze desno od tipke za razmak, posmatrajući slijeva nadesno prave četvrtu, petu i šestu tačku, a pritiskaju se kažiprstom, srednjim i prstom do malog desne ruke.

Osim ovih na mašini se nalaze i tzv. funkcijske tipke koje služe za prebacivanje u novi red, kao i za pomjeranje papira za jedno slovno mjesto unazad.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

17 − 7 =