Preskoči na sadržaj

Duraković: OIK mogu doprinijeti podizanju svijesti i poboljšanju uslova za ostvarivanje biračkog prava OSI

Objavljeno u Aktuelnosti

Trenutno stanje po pitanju zastupljenosti osoba s invaliditetom (OSI) u oblasti javnog I političkog života nije na zavidnom nivou, imajući u vidu mali broj OSI koje se u javnom prostoru zalažu za poštovanje prava na učešće u javnom i političkom životu, ocijenio je u intervjuu za Savez slijepih Crne Gore Adis Duraković, predsjednik Opštinske izborne komisije Petnjica.

“Smatram da je potrebno povećati vidljivost OSI u javnom i političkom životu Crne Gore. Vjerujem da kroz političku participaciju i građanski aktivizam OSI, oni mogu na efikasniji način prezentovati probleme, a samim tim ih i efikasnije rješavati”, istakao je Duraković.

Kako je kazao, stiče utisak da određeni broj OSI nije upoznat sa nekim od dostupnih mehanizama (tamo gdje ih ima) za prevazilaženje svakodnevnih izazova.

“Takođe, kao i u mnogim oblastima, i ovdje vidimo nejednak položaj OSI u zavisnosti od regije u kojoj žive. Osobe s invaliditetom na sjeveru imaju mnogo manje mehanizama koji su im na raspolaganju, te samim tim njihova svakodnevnica mnogo više zavisi od drugih članova porodice nego što je to slučaj u drugim regijama”, naglašava naš sagovornik.

Jedna od oblasti na kojoj bi trebao biti fokus je, kako dodaje, promovisanje aktivnog i pasivnog biračkog prava OSI.

“To bi u budućnosti pomoglo da se njihov glas više čuje”, podvukao je. Ističe da je OIK Petnjica u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima iz oblasti izbornog zakonodavstva dosljedno sprovela preporuke Državne izborne komisije u vezi sa pristupačnošću biračkih mjesta OSI, kao i sprovođenjem procedure glasanja.

“OIK Petnjica je poštovala preporuke ali uvijek ima mjesta unapređenjima što ćemo sa velikim zadovoljstvom učiniti u narednim izbornim ciklusima”, naglašava Duraković.

Govoreći o uslovima za ostvarivanje pasivnog biračkog prava, kazao je da bi dao apsolutnu podršku kandidaturi OSI za obavljanje značajnih javnih funkcija.

“Smatram da je nedovoljna promocija potencijala i nedovoljna informisanost o samim potencijalima OSI jedan od ključnih razloga koji otežava njihovu kandidaturu. Takođe, negativna percepcija o tome da invaliditet može ograničiti fizičke i mentalne resurse pojedinca, te da je manje vjerovatno da će politički sistem biti manje osjetljiv na OSI. Često se smatra i da će osoba s invaliditetom u političkom životu biti manje aktivna u političkim procesima. Vjerujem da bismo emancipacijom političkih partija i javnih činilaca popravili stanje u ovoj oblasti. Time bi mnogo lakše tekao proces podizanja svijesti javnosti o učešću OSI u političkom životu”, napominje Duraković.

Odgovarajući na pitanje kako unaprijediti trenutno stanje u ovoj oblasti, kazao je da se radom OIK može postići napredak kroz podizanje svijesti i promovisanje kako aktivnog, tako i pasivnog biračkog prava OSI.

“Pristupačnost biračkih mjesta OSI predstavljala je jedan od izazova za OIK-e, u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa. Uz preporuke DIK-a unaprijedili smo uslove za ostvarivanje biračkog prava OSI. Naravno da uvijek može bolje”, zaključuje Duraković.

Intervju je kreiran u okviru projekta “Biram da biram” koji realizuje Savez slijepih Crne Gore. Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog intervjua isključiva je odgovornost Saveza slijepih Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fourteen − 2 =