Preskoči na sadržaj

SPORT JE SOCIJALIZACIJA, VASPITANJE, NAUKA, ŽIVOT

Objavljeno u Uncategorized

Nikola Nikolić je član Goalball reprezentacije Crne Gore. Osim Goalballa, bavi se i Para atletikom, tačnije bacanjem diska.
Goalball je počeo da trenira 2014. godine, a godinu dana kasnije postao je član Goalball kluba Nikšić, koji je osnovan 2015. godine. Tada su počeli ozbiljniji treninzi, a vrlo brzo, nikšićki Golbalisti osvajaju i prva međunarodna odličja. O počecima u Goalballu, Nikola kaže:
“U početku nam je svima Goalball bio nepoznanica i novina, pa smo iz takmičenja u takmičenje gledali i učili od drugih ekipa i na treninzima primjenjivali nove tehnike, dok nijesmo stekli iskustvo i stvorili naš režim treniranja.”
Ističe da su počeci bili teški i izazovni, prvenstveno zbog činjenice da su se treninzi odvijali u lošim salama, bez adekvatne podloge i opreme. Sa dolaskom prvih rezultata, rasla je i motivacija, pa su uz podršku Paraolimpijskog komiteta i Saveza slijepih Crne Gore aktivno radili na stvaranju znatno boljih uslova kojima se danas mogu pohvaliti.

Nikola je 2019. godine počeo trenirati bacanje diska, a o tome kaže:
“Moj trener Veljko Čegar me je relativno brzo uveo u tematiku bacanja diska, jer je to vrlo kompleksna disciplina, ali treneru velikog znanja i renomea kao što je Čegar to nije bio problem”.
Odmah je počeo da niže uspjehe i u ovoj disciplini, pa je 2020. godine čak sedam puta pomjerio lični rekord. Kao dio Goalball tima, učestvovao je na najvećim evropskim takmičenjima. Ističe da je najsnažniji utisak na njega ostavio nastup na evropskom prvenstvu u Kišinjevu, kada su na nevjerovatan način, zlatnim golom u produžecima savladali reprezentaciju Italije i ušli u viši rang B diviziju.
“Što se tiče najvećih sportskih uspjeha, to su svakako ulazak u A diviziju i plasman među sedam najboljih reprezentacija Evrope, kao i državni rekord u bacanju diska 37,60 m”.
Naglašava da je bio najponosniji kada je sa Golbalistima izborio opstanak u A diviziji, čime su dobili mogućnost da se 2023. godine bore za medalju.
“Za te momente treniraš, trudiš se i živiš". Nikola kaže da mu je bavljenje sportom, pored brojnih benefita koje sport pruža omogućilo i da se izgradi kao kompletna ličnost.
“Kroz bavljenje sportom upoznaš veliki broj ljudi i stekneš dosta prijatelja, dosta putovanja, druženja i lijepih stvari, ali nekad i teških trenutaka koji te ojačaju i budu važna lekcija u životu. Sve te lijepe i manje lijepe stvari te nauče mnogo toga i daju ti jednu dozu samopouzdanja tokom života”.
Bavljenje sportom i bilo kojom fizičkom aktivnošću je, dodaje Nikola, od neprocjenjive važnosti, prije svega zbog očuvanja zdravlja. “Sport donosi brojne benefite kao što su: jačanje muskulature, bolja koordinacija, snalaženje u prostoru, mentalno jačanje i iskustvo”.
Na kraju, Nikola svim osobama s invaliditetom, ali i ostalim mladim ljudima poručuje da sport u suštini predstavlja borbu, konstantan rad na sebi i želju za napretkom iz dana u dan. Zaključuje porukom: “Sportom se važno baviti, jer je sport socijalizacija, vaspitanje, nauka, život i još mnogo toga pozitivnog”.

Projekat „Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta“ finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama. Projektom će biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta, kao i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori. Na ovaj način osobe sa invaliditetom svoja prava ostvarivaće na pravedniji i jednostavniji način.

Koordinatorka projekta,
Katarina Bigović Kulić
SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE
Ul.Njegoševa br.6, 81000 Podgorica
Tel: +382 (0)20 665 368, fax: +382 (0)20 665 377
E mail: savezslijepihcg@gmail.com
http://www.ss-cg.org/ , http://www.zaposliosi.me/

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

sixteen + six =