Preskoči na sadržaj

Godišnjica Istanbulske konvencije

Objavljeno u Aktuelnosti

Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor koji pomaže u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. To je veoma važno za žene i djevojčice s invaliditetom jer su u prosjeku 2 do 5 puta veće šanse da se suoče sa nasiljem nego druge žene i djevojčice.
Konvencija prepoznaje oblike nasilja sa kojima se suočavaju žene i djevojčice s invaliditetom (kao što je prisilna sterilizacija na primjer) i daje alate za borbu protiv nasilja i podršku žrtvama s invaliditetom.
Konvenciju je ratifikovalo 36 evropskih zemalja, 12 evropskih zemalja i Evropska unija nisu ratifikovale Konvenciju. Iako je prva ratifikovala, Turska se povukla iz Konvencije – to znači da je odlučila da više ne bude država članica. Crna Gora je ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2014, ali se ne može reći da je implementirana i da praksa pokazuje rezultate.
U nastavku 5 razloga zašto bi EU trebala ratifikovati i sprovoditi odredbe Istanbulske konvencije:
– Nasilje nad ženama ugrožava sigurnost polovine stanovništva u EU, pogađa preko 250 miliona žena i djevojčica, što ima cjeloživotne posljedice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.
– Žene s invaliditetom imaju 2 do 5 puta veće šanse da budu žrtve nasilja nego žene bez invaliditeta i podvrgnute su prisilnoj sterilizaciji i pobačaju protiv svoje volje. Oni s psihosocijalnim invaliditetom su u većem riziku, posebno kada su segregirani u institucijama.
– Pristup pravdi i uslugama podrške i zaštite često je nemoguć zbog nedostatka pristupa, pravnih i drugih vrsta prepreka. Na primjer, žene i djevojčice s invaliditetom mogu živjeti u institucijama, lišene poslovne sposobnosti ili im dostupne usluge nisu pristupačne.
– Implementacija Istanbulske konvencije koristiće životima žena u Evropi, uključujući žene i djevojčice s invaliditetom, te će pokazati snažnu opredijeljenost EU da okonča nasilje nad svim ženama i djevojčicama koje zaslužuju život bez svih oblika nasilja.
– Ratifikacija će doprinijeti implementaciji Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (UNCRPD), čije su članice EU i sve zemlje EU, kao i Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), koji su ratifikovale sve države EU.

Pripremila: Katarina Bigović Kulić
Izvor: https://www.edf-feph.org/anniversary-of-the-istanbul-convention/

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

15 − 14 =