Preskoči na sadržaj

BAVLJENJE SPORTOM DOPRINOSI SAZRIJEVANJU I IZGRADNJI LIČNOSTI

Objavljeno u Aktuelnosti

Marijana Goranović, dvostruka je vicešampionka u bacanju kugle. Na Paraolimpijskim igrama učestvovala je tri puta, u Londonu, Riju i Tokiju.
Paraatletikom se bavi od svoje 17 godine. Duže od deceniju dio je Paraolimpijske porodice, na šta je, kako ističe, veoma ponosna.
O svojim sportskim počecima kaže: "Sjećam se kako sam počela bukvalno iz školskog dvorišta, iz zabave, kako bih se bavila fizičkom aktivnošću. Bila je to rekreacija. Tada nisam ni znala za paraolimpijski sport. Spremali smo se na poljani. Sjećam se da je moj tadašnji trener i profesor fizičkog vaspitanja Igor Tomić mjerio moje rezultate drškom od metle".
Za razliku od tog perioda, dodaje Marijana, Paraolimpijski komitet, koga entuzijazmom i ljubavlju vodi upravo "čovjek sa metlom" Igor Tomić, danas je snažna organizacija koja nema samo takmičarsku misiju.
Tokom svoje dosadašnje karijere nizala je uspjehe, a jednim od najvećih smatra prvo učešće na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

“Ta 2016.godina bila je najbolja u mojoj karijeri, jer sam te godine doživjela san koji sam sanjala punih deset godina, a to je medalja sa evropskog prvenstva u Italiji. Iste godine, učestvovala sam na mojim drugim Paraolimpijskim igrama u Riju.”

Na evropskom prvenstvu 2018. godine u Berlinu, odbranila je titulu evropske vicešampionke i osvojila srebrnu medalju. Prošle godine učestvovala je na evropskom prvenstvu u Poljskoj, kao i na trećim paraolimpijskim igrama u Tokiju. Dodaje da svaki sportista sanja o tome da postigne ovakve rezultate, a ključem svog uspjeha smatra to što je vjerovala u svoje snove, koji su danas postali realnost. Veliku zahvalnost duguje treneru Veljku Čegaru, koji je od 2016. godine kada je osvojila prvu medalju, pa do danas zaslužan za dobre rezultate koje postiže.
Marijana posebno naglašava da je bavljenje sportom bitno doprinijelo njenom sazrijevanju i izgradnji njene ličnosti. “Mnogo stvari sam naučila svih ovih godina kako se bavim sportom. Danas sam već odrasla djevojka, koja je samostalna, koja sama donosi svoje odluke i uživa u stvarima koje je čine srećnom.” Bavljenje sportom ili bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću, kako kaže, korisno je kako za odrasle osobe, tako i za djecu s invaliditetom. “Prije svega, naše tijelo ostaje zdravo i snažno, a samim tim i spremnije za svakodnevne obaveze.”
Marijana se nada da će svojim primjerom motivisati žene s invaliditetom da se bave sportom. Na kraju, svim ženama s invaliditetom poručuje:
“da se pokrenu, da izađu iz komforne zone, i da pokažu da naizgled možda nemoguće postaje moguće, ako to stvarno žele”.

Projekat „Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta“ finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama. Projektom će biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta, kao i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori. Na ovaj način osobe sa invaliditetom svoja prava ostvarivaće na pravedniji i jednostavniji način.

Koordinatorka projekta,
Katarina Bigović Kulić
SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE
Ul.Njegoševa br.6, 81000 Podgorica
Tel: +382 (0)20 665 368, fax: +382 (0)20 665 377
E mail: savezslijepihcg@gmail.com
http://www.ss-cg.org/ , http://www.zaposliosi.me/

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

5 + 4 =