Preskoči na sadržaj

JEDNAKO PRAVO NA RAD

Objavljeno u Aktuelnosti

Širenje novog korona virusa KOVID 19 dovelo je do preduzimanja različitih mjera predostrožnosti koje su uticale na oblast rada svih zaposlenih, pa i zaposlenih OSI. Mjere za suzbijanje KOVID 19 dovele su i do obavljanja njihovih radnih zadataka od kuće, obustavljanja rada kod mnogih poslodavaca osoba s invaliditetom. Po Zakonu o radu prava i obaveze zaposlenih s invaliditetom se ne razlikuju od prava i obaveza zaposlenih bez invaliditeta. Ovo znači da poslodavci ne mogu preduzimati mjere prema zaposlenima s invaliditetom koje bi ih dovele u neravnopravniji položaj u odnosu na zaposlene bez invaliditeta. Savez slijepih Crne Gore je tokom trajanja pandemije, apelovao na poslodavce da pogledaju, upoznaju se sa benefitima zapošljavanja OSI, kao i da se uslovi rada od kuće ne razlikuju, i da omoguće OSI da obavljaju svoj posao ravnopravno kao i drugi zaposleni.
Mjere za suzbijanje KOVID19 uticale su i na rad mnogih poslodavaca, finansijske efekte, pa su neki poslodavci bili primorani da zatvore firme, uruče otkaze kako zaposlenima s i bez invaliditeta.

U nastavku preporuke u cilju obezbjeđivanja jednakog prava na rad:

  • U cilju povećanja zapošljivosti OSI, neophodno je podsticati poslodavce kroz razne aktivnosti. Mapiranje radnih mjesta u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta na kojima mogu raditi osobe s invaliditetom, jedna je od preporuka. Prilikom raspisivanja oglasa, potrebno je naznačiti da se oglas raspisuje za slobodna radna mjesta predviđena za zaposlenje OSI, odnosno radno mjesto na koje se može zaposliti OSI, kako bi i savjetodavci Zavoda za zapošljavanje kontaktirali nezaposlene osobe s invaliditetom, koje se nalaze na evidenciji i ponudili im mogućnost zaposlenja.
  • Podsticati mlade osobe s invaliditetom da što više rade kako na ličnom, formalnom obrazovanju, tako i na neformalnom obrazovanju omogućavanjem ravnopravog učešća na obukama koje su dostupne. To je način da ovladaju i drugim vještinama, koje ih čine još konkurentnijima na tržištu rada.
  • Cilj Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom nije samo povećanje zaposlenosti OSI nego i podrška zaposlenim osobama s invaliditetom da održe zaposlenje i napreduju u karijeri. Fond i sami sistem zapošljavanja u Crnoj Gori trebao bi da stavi akcenat na dodatnu edukaciju odnosno povećanju stručnih kopetencija zaposlenih OSI kako bi one održale zaposlenje i napredovale u
    karijeri.
  • Ohrabrivanje OSI da pokrenu sopstveni biznis uz obuke specijalizovane za sticanje znanja i vještina iz oblasti preduzetništva.Opremiti, prilagoditi radno mjesto OSI u skladu sa razumnim adaptacijama, i potrebama rada na radnom mjestu. – Omogućiti veću samostalnost u radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
  • Kreirati efikasne mjere za motivisanje nezaposlenih OSI da traže posao, a ne da budu pasivni korisnici novčane naknade.
  • Promovisati zapošljavanje osoba s invaliditetom, organizovanjem kampanja i drugih oblika promocije koje će se zasnivati i na primjerima iz prakse.
  • Pospješiti saradnju između ključnih institucija i organizacija na polju zapošljavanja, u cilju lakšeg puta ka zaposlenju OSI.

Korisni linkovi: https://ss-cg.org/ , http://zaposliosi.me/

Evropski savez slijepih sprovodi dvogodišnji projekat PARVIS, koji ima za cilj podizanje svijesti o pravima osoba potpuno i djelimično oštećenog vida, istovremeno gradeći kapacitete organizacija osoba oštećenog vida, koje se za njih zalažu, stvaranjem i pružanjem pristupačnog audiovizuelnog komunikacijskog materijala, usklađenog na evropskom nivou.
Uz podršku Evropske komisije, PARVIS je zajednički projekat Evropskog saveza slijepih s organizacijama članicama iz 9 zemalja PARVIS-a: Slovačka, Njemačka, Crna Gora, Francuska, Litvanija, Portugal i Španija, Holandija i Švedska.
Pogledajte video koji se odnosi na jednako pravo na rad, u skladu sa članom 27 UN Konvencije o pravima OSI na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=x4WKXPkSdzA&t=1s

Pripremila: Katarina Bigović Kulić

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

eleven − 4 =