Preskoči na sadržaj

Pristupačna literatura je ključ kvalitetnog obrazovanja

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin realizuje projekat “Pristupačna literatura je ključ kvalitetnog obrazovanja” koji traje deset mjeseci, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.
Inkluzija ima za cilj da učenike uključi u zajednicu, a to se postiže na način što se oni obučavaju da uspješno funkcionišu samostalno. Inkluzivno obrazovanje se odnosi na mogućnost škole da obezbijedi kvalitetno obrazovanje svoj djeci, bez obzira na njihove različitosti. Upravo je glavna svrha projektnog predloga obezbjeđivanje pristupačnog i pravičnog obrazovanja kroz međusektorsku i vršnjačku podršku. Ključna aktivnost projekta jeste prilagođavanje čitanke za I i II razred srednje škole na brajevom pismu i u audio formatu.
Učenici JU Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ uz mentorsku podršku profesorica maternjeg jezika pripremaju literaturu iz čitanke za I i II razred srednje škole za štampu na brajevom pismu, i za snimanje u audio formatu. Nastavni planovi obaveznih djela iz čitanke su isti za sve srednje škole, pa je upravo iz ovog razloga odabrana čitanka, koja će moći da se koristi u svim srednjim školama u Crnoj Gori. Ovim se postiže unaprjeđenje položaja OSI u procesu obrazovanja, što će vremenom osigurati jednakost, i dati kontinuitet u radu na polju inkluzivnog obrazovanja.
Važna činjenica je da će sve osobe oštećenog vida na ovaj način osjetiti šta znači pristupačna literatura i koliko je neophodna, a drugi učenici, kao i nastavni kadar, koliko je važno raditi na inkluziji u pravom smislu te riječi. Učenici iz sva četiri razreda ove škole će svojim talentom koji je dograđivan kroz školovanje, pokazati svoje recitatorsko umijeće. Takođe, to su učenici različitih nacija i vjeroispovjesti. Među njima je i osoba romske populacije, a u radu i omogućavanju pristupačne literature učestvovaće i osoba oštećenog vida, učenica srednje ekonomske škole, ne samo usmjeravanjem, nego i sopstvenim doprinosom.
Materijal se snima u višenamjenskom studiju radija „Feniks“ u prostorijama Saveza slijepih Crne Gore. Mentori, dvije profesorice iz srednje ekonomske škole pripremaju literaturu sa učenicima.
Materijal će biti pripremljen na brajevom pismu i u audio formatu i biće raspodijeljen svim srednjim školama u Crnoj Gori. U Crnoj Gori je 55 srednjih škola, od čega su 50 državne, 1 je državno privatna, a 4 su privatne, od čega 3 internacionalne. Literatura na brajevom pismu biće ustupljena Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica.
U cilju podizanja svijesti javnosti, nastavnog kadra, ponajviše da se bave jednakošću i da rade kako bi obezbijedili kontinuirano inkluzivno obrazovanje, predviđene su i radijske emisije, tematske, koje će se baviti aspektom obrazovanja OSI iz ugla osoba sa invaliditetom, nastavnog kadra i učenika, a koje ćete moći da pronađete na youtube kanalu radija Feniks – https://www.youtube.com/channel/UCwaykuNVp8xawwOfHqEHATw.
Završna manifestacija “Čitanka za sve” održaće se u Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“, sa ciljem podizanja svijesti, okretanja ka ovom problemu i predstavljanja dobre prakse, omogućila bi nastavak aktivnosti projekta.
Sve projektne aktivnosti podržavaju i unaprjeđuju kvalitet inkluzivnog obrazovanja kroz jačanje školskih politika, kultura, ali i učešća aktera, učesnika, ka stvaranju primjera dobre prakse.
Pratite nas, sjutra sa vama dijelimo iskustva profesorica i učenika JU Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović”.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 × 3 =