Main content

Novosti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, Savez slijepih Crne Gore želi da ponovi i naglasi neke od najuočljivijih problema koji se tiču osoba oštećenog vida i njihovih prava u Crnoj Gori.

Želimo da ponovimo samo neke od krupnih problema i barijera, koji još uvijek traju i na čijem rješavanju i prevazilaženju radimo više decenija.

Lindon Džonson, nekadašnji predsjednik SAD, 1964. godine proglasio je 15. oktobar za dan bijelog štapa. Decenijama unazad, kroz koje se širom svijeta obilježavao ovaj datum i javnost bliže upoznavala sa pravima, mogućnostima, postignućima i poteškoćama osoba oštećenog vida, može se bez sumnje reći da je on postao jedan od najznačajnijih datuma i Međunarodni dan osoba oštećenog vida.

Bijeli štap je prvenstveno simbol samostalnosti, slobode, samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti, pa tek onda veoma jednostavno, ali prijeko potrebno i korisno pomagalo za samostalno kretanje ovih osoba.  

Obuka za kretanje i orjentisanje u prostoru je i danas polazna osnova i temelj za mogućnost primjene nekih drugih, savremenijih vrsta pomagala - poput različitih elektroničkih uređaja, GPS sistema i mapa za navigaciju, pasa vodiča i slično.  

Razvoj novih, naprednijih pomagala u odnosu na bijeli štap, te mogućnost izbora pomagala po sopstvenoj mjeri, samo je jedan od rezultata višedecenijskog, istrajnog rada samih osoba oštećenog vida, organizacija i ustanova koje se bave ovom populacijom.

Kako je pomagala za samostalno kretanje potrebno neprestano razvijati, osavremenjavati, izrađivati ih tako da budu što sigurnija za one koji ih koriste, isto tako je važno nastaviti sa kontinuiranim radom koji probija bedeme društvenih stega i prepreka, boriti se za punu primjenu garantovanih prava, inicirati nova prava koja prate razvoj životnih okolnosti, razvijati mogućnosti i potencijale od najranijeg djetinjstva i ne dopustiti da osobe oštećenog vida budu izvan društvenih zbivanja.

Proteklo je jedanaest godina od ratifikovanja UN Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, a prava koja se nalaze na njenim stranicama, veoma malo se primjenjuju u našoj zemlji.

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, Svjetski savez slijepih je takođe izdao Saopštenje za javnost, u kojem se navodi sljedeće:

 Koristimo ovu priliku da se zalažemo za politike, zakone i odgovarajuću infrastrukturu u svim zemljama članicama, kako bi se omogućilo nezavisno i sigurno putovanje osoba oštećenog vida do njjhovih domova, obrazovnih ustanova, radnog okruženja i kroz zajednicu.To je u skladu s članom 9. Konvencije UN-a o pravima lica sa invaliditetom (UNCRPD) koja od zemalja potpisnica zahtijeva da identifikuju i uklone prepreke i barijere i osiguraju osobama s invaliditetom pristup njihovom okruženju, prevozu i javnim objektima. Takođe je u skladu s članom 19. koji kaže da osobe s invaliditetom moraju biti sposobne samostalno živjeti, biti uključene u zajednicu i birati gdje žele živjeti i članom 20. koji kaže da treba podsticati ličnu pokretljivost i nezavisnost, olakšavanjem i omogućavanjem pristupačne obuke za vještine samostalnog kretanja i  pristupa mobilnim pomagalima.

Pored toga, cilj 11 ciljeva održivog razvoja naglašava važnost uključivanja gradova i naselja u Sigurne za sve. Potrebno je da zemlje rade na postizanju ovog cilja, jer će univerzalni pristup eliminisati neke izazove sa kojima se susrijeću osobe oštećenog vida - korisnici bijelog štapa u zemljama članicama.

Dok obilježavamo ovaj važan dan, nadamo se da kreatori politike prepoznaju važnost prava osoba oštećenog vida, da samostalno i sigurno putuju u univerzalno pristupačnom okruženju i koriste bijeli štap.”

Putem ovog proglasa, a u ime osoba oštećenog vida, čija prava promovišemo, štitimo i nastojimo da ih unaprijedimo, dužni smo podsjetiti cjelokupnu javnost i apostrofirati neke od najznačajnijih problema koji svakodnevno dotiču ove osobe:

-        Izrazito je prisutna nepristupačnost fizičkog okruženja za osobe oštećenog vida u današnjoj Crnoj Gori, jer postoji svega dvadesetak ozvučenih raskrsnica na teritoriji svih opština i Glavnog grada – Podgorice. Saobraćajna nekultura, nepropisno parkirani automobili, vozači koji svojim automobilom bez griže savjesti svakodnevno zauzimaju mjesta rezervisana za osobe sa invaliditetom, rijetki slučajevi represivnog postupanja pripadnika saobraćajne policije prema nesavjesnim vozačima i još mnogo faktora,   znatno otežavaju samostalnost ovih osoba i karakteristični su za cijelu Crnu Goru.

-        Ne postoje reljefne, taktilne staze na ulicama, trotoarima, u javnim ustanovama i zgradama velikih unutrašnjih površina poput trgova, parkova, aerodromskih zgrada, tržnih centara i sl,  koje bi olakšale orjentaciju i samostalno kretanje osoba oštećenog vida.

-        Inkluzivno obrazovanje je još uvijek daleko od zadovoljavajućeg nivoa razvoja, a škole uglavnom nijesu opremljene osnovnim učilima i pomagalima za ravnopravno sticanje znanja i ove djece.

-        Ne postoji Zakon o finansiranju organizacija osoba s invaliditetom i nema sistemskog finansiranja ovih organizacija, JER NIJESU  prepoznate kao organizacije od posebnog društvenog značaja.

-        Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, te ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, za osobe s potpunim oštećenjem vida, je jedan od najaktuelnijih problema sa kojim se bore i Savez i same osobe oštećenog vida. U cilju poštovanja pomenutog zakona, inicirali smo više postupaka protiv Ministarstva rada i mjesnih centara za socijalni rad, koji vrše direktnu diskriminaciju i ne priznaju pravo na ličnu invalidninu osobama potpuno oštećenog vida

-        Oblast pristupačnosti informacija osobama oštećenog vida, je polje kojeg treba unaprijeđivati i nešto što zahtijeva kontinuiran rad u cilju objavljivanja informacija u dostupnim formatima (audio-forma, Brajeve oznake, uvećana slova za osobe djelimično oštećenog vida i sl.).

Takođe, nastavićemo sa aktivnostima koje trebaju dovesti do pravnog definisanja i priznavanja faksimila kao svojeručnog potpisa za osobe oštećenog vida, ne prihvatajući status kvo, gdje javne službe i institucije države tretiraju osobe oštećenog vida koje se ne mogu potpisati samostalno kao da nijesu ni pismene.

Na kraju, 15. oktobar, Međunarodni dan bijelog štapa je prilika da pozovemo sve osobe oštećenog vida, njihove porodice i  prijatelje, predstavnike/ce svih relevantnih institucija, da združenim snagama, damo puni doprinos u građenju pravednijeg i boljeg društva.

Uvjereni smo da će inkluzivnije, pristupačnije i ravnopravnije društvo dovesti do boljih životnih uslova za sve OSI u našoj zajednici. 

  

                                                                                                           

Izvršni direktor,

                                                                                    Goran Macanović

 

Orkestar Saveza slijepih Crne Gore gostuje u Beogradu

Orkestar Saveza slijepih Crne Gore oformljen je krajem 70-tih godina prošlog vijeka. U tom periodu, orkestar je uspješno nastupao kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. U novom sastavu, orkestar je zaživio 2014. godine, dok je početkom 2015-te formiran sastav koji je aktuelan i danas. Ovaj orkestar broji 7 instrumentalista, od kojih su 3 i prateći vokali i sedam solista. Ovu vokalno-instrumentalnu grupu, koja izvodi žanrovski različite kompozicije sačinjavaju članovi Saveza slijepih Crne Gore i njihovi prijatelji..

Koncerti koji su do sada održani bili su na različitim destinacijama, u svim regijama naše zemlje, ali i u okolnim državama. Povodi su različiti: nekada je to obilježavanje značajnih datuma (kao što je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom), nekada je povod humanitarnog karaktera, a najveći i najznačajniji je koncert održan u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici povodom obilježavanja jubileja 70 godina postojanja Saveza slijepih Crne Gore.

 11. oktobra 2019. godine, u terminu od 20:00 do 22:00 časova, u sali Galerije 73 u Beogradu, biće održan koncert Orkestra Saveza slijepih Crne Gore, koji je aktivnost projekta “MUZIKOM KA INKLUZIJI”. Projekat realizuje Savez slijepih Crne Gore, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Drugi dan regionalnog foruma - Beograd 2019

Na regionalnom forumu o najboljim praksama i socijalnoj inkluziji Jugoistočne Evrope koji se održava u Beogradu od 01-02. oktobra, danas se govorilo o prioritetnim aktivnostima u oblasti politike osoba sa invaliditetom i mentalnog zdravlja.

Čurović: Želimo povratak u B diviziju

 


Podgorica, (MINA) – Golbal reprezentacija Crne Gore želi povratak u B diviziju, važi za jednog od favorita na Evropskom prvenstvu i sve će uraditi da opravda tu ulogu, kazao je selektor Nikola Čurović.

EP – C divizije biće odigrano u italijanskoj Lakvili od 27. oktobra do 3. novembra, a okupiće reprezentacije Bugarske, Hrvatske, Danske, Italije, Crne Gore, Holandije, Rumunije, Francuske, Rusije, Slovačke, Slovenije i Mađarske, koje će u preliminarnoj fazi biti podijeljene u dvije grupe.

Plasman u četvrtfinale, nakon pet kola, izboriće po četiri selekcije iz obje grupe. Čurović je kazao da njegovu selekciju očekuje težak zadatak, navodeći da će konkurencija biti izuzetno jaka.

“Očekivanja od EP su velika. Važimo, uz Sloveniju, za jednog od favorita. Nadam se da ćemo uspjeti da opravdamo tu ulogu i da ćemo izboriti povratak u B diviziju. Neće biti lako, jer je izuzetno jaka konkurencija. Tu će, osim domaćina Italije, biti i Mađarska, koja je sa nama ispala iz B divizije, kao i selekcije Rusije, Holandije, Francuske. Moramo maksimalno pripremljeni otići na EP i u svaki meč ući kao da je odlučujući”, kazao je Čurović agenciji MINA.

On je istakao da su crnogorski golbalisti u okviru priprema imali priliku da ugoste i sparinguju sa ekipom Podmoskovlja iz Rusije, pobjednikom Beograd opena.

“U toku mini priprema odigrali smo desetak utakmica i imali priliku da vidimo na kojem je nivou naša forma, da uočimo mane i nedostatke kako bi ih do EP otklonili”, kazao je Čurović.

On je najavio da će crnogorski golbalisti narednog vikenda boraviti u Ljubljani i odigrati nekoliko sparing mečeva sa Slovenijom. “Do EP učestvovaćemo na turniru u Sarajevu i to će nam biti generalna proba. Nadam se da ćemo tempirati formu i spremno dočekati start šampionata”, kazao je Čurović.

Crnogorski golbalisti prošle godine na EP B divizije u poljskom Horzovu završili su kao osmoplasirani i ispali u niži rang takmičenja – C diviziju.

Regionalni forum - Beograd 2019

Na regionalnom forumu o najboljim praksama i socijalnoj inkluziji Jugoistočne Evrope koji se održava u Beogradu od 01-02. oktobra, savjetnica za međunarodne odnose Katarina Bigović predstavila je rad Brajeve štamparije i značaj ravnopravnog pristupa informacijama i relevantnim sadržajima osobama oštećenog vida.