Main content

Donatori

Savezu slijepih Japanci donirali pet Brajevih štampača

Vlada Japana donirala je Savezu slijepih pet modernih Brajevih štampača na kojima će se štampati različiti materijali za potrebe slijepih i slabovidih osoba.

 

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović kazao je da je vrijednost donacije 80.385 eura.

„Takođe smo nabavili deset Brajevih redaka i bilježnica. To su uređaji koji omogućavaju korišćenje kompjutera uz pomoć Brajevog pisma, odnosno dobijanje informacija sa kompjutera na Brajevom pismu. Nabavili smo i četiri personalna računara, kako bi  navedena oprema mogla da radi sa njima“, naveo je Macanović.

On je istakao da Zakon o zaštiti potrošača, koji je usvojen 2014. godine, obavezuje trgovce da informacije o pojedinim proizvodima učine pristupačnim i na Brajevom pismu.

 

„Nažalost, ovaj Zakon se ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri, ali ovom donacijom smo dodatno ojačali kapacitete i vjerujem da smo smanjili one argumente, koje čujemo od trgovaca, da je problematična tehnička izvodljivost u sprovođenju tog Zakona“, ocijenio je Macanović.

Prema njegovim riječima, Savez slijepih je kod Ministarstva zdravlja uinicirao unapređenje zakonske regulative u pogledu obilježavanja ljekova.

„Osim naziva lijeka na Brajevom pismu, koji se nalazi na svakoj kutiji ljekova, neophodno je da se učini pristupačnim i uputsvo za korišćenja lijeka, jer je to od velike važnosti za očuvanje zdravlja i bezbjedno korišćenje ljekova. Nadamo se da će ta inicijativa uroditi plodom i da ćemo sa ovom opremom moći da blagovremeno i kvalitetno obezbjeđujemo materijale“, rekao je Macanović.

Prema riječima savjetnika u Ambasadi Japana u Crnoj Gori Tecuje Cubotua, donirana oprema je obezbijeđena novcem japanskih poreskih obaveznika i predviđena je za unapređenje života stanovnika u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Bijelom Polju i Nikšiću.

 

„Brajevi štampači i prateća oprema omogućiće slijepima i slabovidima, širom Crne Gore, napredniju i lakšu komunikaciju i bolji kvalitet života“, ocijenio je on.